ქვევრისღვინო “ნუმისი”, კახეთში, ისტორიულიმნიშვნელობისმარან-მუზეუმში, ძველიკახურიტრადიციულიმეთოდითმზადდება - ვაზისმოვლიდანდაწყებული ქვევრშიღვინისდაყენებითდადამთავრებულიღვინისმუზეუმისმარანშიდაძველებით.
ღვინისდაყენებისამუძველესტექნოლოგიას, იუნესკომარამატერიალურიკულტურულიმემკვიდრეობისსტატუსიმიანიჭა.
“ნუმისი” აწარმოებსსაფერავისადარქაწითელის 2 სახეობისქვევრისღვინოსასევეკახეთისრეგიონშიწარმოადგენსუძველესღვინისეთნოგრაფიულმარან-მუზემს.